Elegantní čočka

Elegantní čočka

Slovo čočka se v Česku většinou vyslovuje jedním dechem s přídavným jménem „zadělávaná“. Což ji odsuzuje do pozice tmavě hnědé lepenice vhodné hlavně na chladné měsíce, kdy do sebe potřebujete nacpat hodně energie v každém soustě.

U mě v kuchyni čočka celý rok zůstává hromádkou sypkých zrnek i po uvaření. Líp tak vynikne její příjemná zemitá chuť a taky se lépe propojuje s kořením a dalšími přísadami. Třeba v podobě sytého, ale lehkého salátu, jaký jsme kdysi na studiích dělali jako lopwcostovou večeři s nakládanými okurkami od prarodičů. a čímkoliv, co měl kdo na privátě. Postupně jsem ho od těch časů vylepšovala až do téhle varianty .

Podle toho, jak luxusní chcete čočkový salát mít, můžete ladit všechny ingredience. . Z různých cenových úrovní můžete vybírat už základní surovinu. Místo pytlíku obyčejné hnědé čočky za dvacetikorunu můžete zvolit třeba ušlechtilou z umbrijského Castelluccia. Tenhle rolls royce mezi čočkami roste v nadmořské výšce lehce pod patnáct set metrů nad mořem a ocení ho i příznivci ekologického zemědělství, neboť se pěstuje bez chemických zásahů. Ročně se sklidí jen několik stovek kilogramů a tak čočku Castellucio nejsnáz seženete při výletních toulkách po Itálii. Její příjemné oříškové aroma a fakt, že se skoro nedá rozvařit, jsou dobrými důvody, proč si domů přivézt aspoň jeden balíček.

Čočce nejvíc sluší kombinace kyselého a mastného a pak taky výrazné a tučnější sýry. Z italských k ní fantasticky jde například pikantní gorgonzola. Pro mě je ale dlouhodobě skvělou volbou do čočkového salátu brynza. Její lehce štiplavé aroma a přímočará chuť lehce osvěží zemitost čočky a když přidáte ještě trochu suché paprikové klobásky, posílíte „tělo“ celého pokrmu. Na závěr salát odlehčíte čímkoliv nakládaným , ať už jsou to kapary, olivy, pečené papriky v oleji a nebo sušená rajčata.

Elegantní čočka

Recipe by Pospěška u plotny
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 

Suroviny


  • 250 g hnědé čočky
    1 červená cibule
    150 g brynzy
    1 dunajská klobáska
    20 cherry rajčat
    2 stroužky česneku
    čerstvá hladkolistá petržel
    olivový olej
    balzamiko

Postup

  • Přes noc namočíme čočku. Rajčata nakrájíme na poloviny, rozložíme slupkou dolů na plech vyložený pečícím papírem, lehce zakápneme olivovým olejem a balzamikem. Osolíme a dáme sušit do trouby vyhřáté na 130 stupňů. Zhruba po hodině a půl vytáhneme plech z trouby a necháme rajčata zchladnout. Tekutinu, kterou pustily, nevylíváme.
  • Čočku vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby voda vrstvu čočky přesahovala asi o pět cm a vaříme doměkka, tedy přibližně třicet čtyřicet minut. Pak čočku slijeme, a necháme vykapat a zchladnout. Zatím nakrájíme na půlkolečka červenou cibuli a na tenká kolečka. Oboje přimícháme do vlažné čočky, stejně jako sušená rajčata.
  • Nakonec utřeme stroužky česneku, smícháme s třemi lžícemi olivového oleje a taktéž přidáme do salátu. Nakonec zlehka vmícháme nasekanou hladkolistou petržel a rozdrobenou brynzu a šťávu, již pustila rajčata v troubě.
    Podáváme vlažné s žitným chlebem.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *