Charlotte nebo Malakoff?

U nás doma mu všichni říkají meruňkový dort. Jinde ale nad jménem tohoto dezertu nepanuje taková shoda.
Svět se dělí na dva tábory: pro jedny je dort obkroužený piškotovými dosty Charlotte čili Šarlota, druzí přísahají, že „tohle je přece jednoznačně Malakoff“. Nebo alespoň Malakov.
Podle dostupných zdrojů to vypadá spíš na první variantu: první nepečený dort tohoto druhu měl být vytvořen pro manželku britského krále Jiřího III., Sophie Charlottu Mecklenburg-Strelitz. Jeho autorství se připisuje francouzskému cukráři jménem Maria-Antoine Carême.
Varianta Malakoff je o poznání novější a zřejmě souvisí s oslavou dobytí ruské pevnosti tohoto jména.
Ať se vám pozdává to či které jméno, rozhodně tenhle recept zkuste. Původní verze kombinuje jahody s mandlemi, za mě ale vede twistnutá varianta z následujícího předpisu. Vlašské ořechy s meruňkami jsou královská kombinace.
Suroviny
180 g másla
150 k cukru moučky
2 žloutky
100 g vlašských ořechů
zavařovací sklenice (0,7 l) kompotovaných meruněk
mléko
500 g cukrářských piškotů
1 vanilkový cukr
250 ml smetany
Postup
- Máslo necháme povolit, pak je utřeme s cukrem moučkou a žloutky. Pak do něj vmícháme namleté vlašské ořechy a vanilkový cukr, poté začneme pomalu přidávat vlažné mléko, dokud nedostaneme konzistenci lehkého krému.
- Připravíme si formu na dost a seřízneme kolem deseti cukrářských piškotů tak, aby měly stejnou výšku jako forma. Pak je po ploché straně lehce mažeme krémem a touto stranou lepíme na formu. Stejně pak postupujeme i na dně formy, kde využijeme uříznuté vršky piškotů.
- Z meruňkového kompotu slijeme šťávu a tou potom jemně pokapeme piškoty ve formě. Pak poklademe meruňkami. Přidáme další vrstvu krémem namazaných piškotů, šťávu, meruňky a tak pořád dokola, až zarovnáme po horní hranici formy. Pomažeme ještě shora krémem a uložíme na čtyřiadvacet hodin do chladničky.
- Před podáváním ušleháme smetanu. Dort vyprostíme z formy, namažeme jeho stěny i povrch ušlehanou smetanou a podáváme.