Charlotte nebo Malakoff?

Charlotte nebo Malakoff?

U nás doma mu všichni říkají meruňkový dort. Jinde ale nad jménem tohoto dezertu nepanuje taková shoda.

Svět se dělí na dva tábory: pro jedny je dort obkroužený piškotovými dosty Charlotte čili Šarlota, druzí přísahají, že „tohle je přece jednoznačně Malakoff“. Nebo alespoň Malakov.

Podle dostupných zdrojů to vypadá spíš na první variantu: první nepečený dort tohoto druhu měl být vytvořen pro manželku britského krále Jiřího III., Sophie Charlottu Mecklenburg-Strelitz. Jeho autorství se připisuje francouzskému cukráři jménem Maria-Antoine Carême.

Varianta Malakoff je o poznání novější a zřejmě souvisí s oslavou dobytí ruské pevnosti tohoto jména.

Ať se vám pozdává to či které jméno, rozhodně tenhle recept zkuste. Původní verze kombinuje jahody s mandlemi, za mě ale vede twistnutá varianta z následujícího předpisu. Vlašské ořechy s meruňkami jsou královská kombinace.

Meruňková Šarlota

Recipe by Pospěška u plotny
Servings

8

servings
Prep time

45

minutes
Cooking timeminutes


Suroviny

  • 180 g másla
    150 k cukru moučky
    2 žloutky
    100 g vlašských ořechů
    zavařovací sklenice (0,7 l) kompotovaných meruněk
    mléko
    500 g cukrářských piškotů
    1 vanilkový cukr
    250 ml smetany

Postup

  • Máslo necháme povolit, pak je utřeme s cukrem moučkou a žloutky. Pak do něj vmícháme namleté vlašské ořechy a vanilkový cukr, poté začneme pomalu přidávat vlažné mléko, dokud nedostaneme konzistenci lehkého krému.
  • Připravíme si formu na dost a seřízneme kolem deseti cukrářských piškotů tak, aby měly stejnou výšku jako forma. Pak je po ploché straně lehce mažeme krémem a touto stranou lepíme na formu. Stejně pak postupujeme i na dně formy, kde využijeme uříznuté vršky piškotů.
  • Z meruňkového kompotu slijeme šťávu a tou potom jemně pokapeme piškoty ve formě. Pak poklademe meruňkami. Přidáme další vrstvu krémem namazaných piškotů, šťávu, meruňky a tak pořád dokola, až zarovnáme po horní hranici formy. Pomažeme ještě shora krémem a uložíme na čtyřiadvacet hodin do chladničky.
  • Před podáváním ušleháme smetanu. Dort vyprostíme z formy, namažeme jeho stěny i povrch ušlehanou smetanou a podáváme.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *