Aglio olio e peperoncino začíná v lednu (a listopadu)

Špagety s dobrým olivovým olejem, česnekem a chilli považuju za jeden nejlepších receptů vůbec. Trávová svěžest panenského oleje, pálivost papriček, štiplavost česneku a sladká sprška parmazánu navrch, představují kulinární dokonalost ve smyslu absolutní jednoduchosti a absolutního vyladění chutí.
Tuhle dokonalost podle mě nejlíp ponesou subtilní špagety průměru 3 mm (normální jsou tlustší, mají 5mm). Dělá je třeba Barilla, ale v Česku jdou strašně špatně sehnat. Dají se objednat přes net, my je kupujem vždycky, když jedem přes Rakousko domů. Tam jsou v každém supermarketu, takže na vídeňském Hauptbanhofu třeba Billa nebo Spar.
Ovšem aglio olio e peperoncino nemusí být jen nudle. Já takhle dělám i polentu. Čímž ji posouvám z kategorie „hmota“ do kategorie „delikatesa“.
Podle toho, jak moc potřebujete být lokální, bude tenhle recept hodně dlouhý nebo hodně krátký. Ten dlouhý začíná v listopadu zastrkáním sadby česneku do země, pokračuje v lednu vysetím kajenských papriček (nejlepší mi na tenhle recept přijde varianta cayenne slim). Někdy v červenci česnek sklidíte a o měsíc později se začervenají první chilli.
A pak už to jde rychle. Rozpis jako obvykle na 4 porce. Dno pánve zaplníme půlcentimetrovou vrstvou dobrého olivového oleje, Rozehřejeme na mírném plameni, přihodíme na kolečka nasekané chilli a na plátky nakrájený česnek. Česnek nesmí ani trochu zhnědnout, jen lehce změknout a trochu zprůhlednět. Čímž nezhořkne, ale o fous zesládne a zjemní. Pro chilli platí to samé: neměly by černat.
Jakmile je tohle hotové, odstavíme pánev z plotny a odvážíme si 300 g polenty a dáme vařit 1.8 litru vody.
Do vroucí vody postupně přisypáváme polentu a šleháme tak, aby vznikla hladká hmota. Takhle necháme probublávat 5-7 minut, až zhoustne, pak do ní vlijeme olej s chilli a česnekem a přidáme 3 lžíce strouhaného parmezánu. Ještě tři minuty mícháme a necháme probublávat. Pak vlijeme do forem či formy a necháme zchladnout.

Teď je ta pravá chvíle zasít semínka svých budoucích chilli papriček. U mě už se zelená!
p.s. když to s chilli nepřeženete, budou tohle jídlo milovat i děti.