Jedlý výšlap s dětmi

Když jsme byli malí, dokázali rodiče proměnit skoro každý výlet v napínavou hru: vyprávěli různé příběhy, stavěli s námi domečky z větviček a kolem nich ohrady, kde se pásly ovečky ze šišek… Nejspíš i díky tomu s bráchou dodneška milujeme vandrování po kopcích a svádíme k němu všechny kolem sebe.
Mezi naše nejoblíbenější outdoorové kratochvíle patřily různé kulinární podniky. Máloco umí děcko tak přirozeně zabavit, jako trampská či indiánská příprava oběda během celodenního výšlapu. Omladina dostane za úkol většinou sběr: klacků na oheň, lesního ovoce…starší děti samostatně zvládnou i jednodušší bylinky nebo houby. Na dospělých tak vlastně zůstává hlavně domácí příprava celé akce. Přímo na místě budou mít pomocných rukou dost.
Základem gastronomického výletu je nejprve rozvážení cílového místa. Z výběru nejprve vypadnou lokace, které jsou tak přísně chráněné, že se tam nesmí rozdělávat oheň. Potom přichází čas na studium mapy: u řady receptů nebo postupů je třeba voda a pramínky nebo lesní studničky vám ušetří pet lahve navíc v batohu.
Kotlík versus Seton
Důležitým kriteriem při volbě receptu je prostor v ruksaku, který chcete kuchyňskému náčiní věnovat. Je podzim a houby raší už pár metrů od zastávky vlaku? Tady je na místě velkorysost v podobě kotlíku, do kterého doma přihodíte cibuli, kousek špeku, koření a pár brambor. Zbytek materiálu na fenomenální hříbkový guláš pak už jen po cestě seberete do plátěné tašky.
Kotlík či ešus mají výhodu v tom, že jakmile je nesete, můžete experimentovat i s nápoji: čaje se dají dělat z rozličného bejlí a lesních plodů, chutnou možností je též borové jehličí. V chladnějších dnech takhle potěšíte celou rodinu.
Naopak minimalistickou variantou z hlediska vybavení je přímé opékání. Na jablka nad ohněm nepotřebujete nic víc než nůž, jímž přiostříte klacek a potom trochu koření a medu, které tradiční pochoutku vesnických pasáčků trošku vylepší.
Stejně prima je v tomto ohledu v pečení na rozpálených kamenech. Někdy suroviny najdete cestou, na podzim jsou skvělé hlavy bedel, jež stačí okmínovat a osolit. Další materiál na pečení můžete donést z domu, třeba těsto. Upéct se dá na kamenech přeměněné do placek, jakékoliv pevnější se dá taky omotat kolem klacků a přeměnit v netradiční pečivo. Třeba makoví nebo kmínoví „hadi“ patřili k našim nejmilejším dobrotám a mám vyzkoušené, že jejich válení a pečení dokáže dokonale zabavit i děti mých kamarádů.
Jednou z nejsnazších metod, jak proměnit ohniště v improvizovanou kuchyň, jsou různé „grily“. Krom rozpálených kamenů se dá péct třeba na síti vytvořené ze silnějšího drátu. Jeho smotek moc místa v batohu nezabere a výroba vypadá impozantně. Když během výšlapu nasbíráte na poli kukuřice, tak krom drátu potřebujete z domu vzít vlastně jen sůl.
Pod horkým popelem
Trochu časově náročnější je široká škála jídel, jež se dělají v řeřavých uhlících. Do vrstvy alobalu můžete zamotat prakticky cokoliv: maso, zeleninu i houby. Chcete-li variantu s rodokmenem, nabízí se slovenská klasika živáňská, kdo radši improvizuje, zkusí dát do stříbřité fólie cokoliv podle svých momentálních chutí. Jen to chce hlídat, aby zkombinované ingredience nebyly moc odlišné z hlediska doby, kterou potřebují k upečení.
Kromě alobalu je prima vždycky přibalit i kus pečícího papíru, díky němuž dostane maso nejen dvě ochranné vrstvy, ale taky udrží víc šťávy.
Mistrovskou disciplínou, která bude bavit odrostlejší dětské výletníky, je parní jáma známá též jako Setonův hrnec. Na tuhle legraci si musíte vyhradit dost času a do batohu přihodit krom surovin též polní lopatku. Ovšem z hlediska zábavy a míry dobrodružnosti, tahle metoda nemá konkurenci. Magický moment, kdy vytáhnete z jámy kůl, přilijete na horké kameny k masu vodu a ozve se typické syčení, je navíc ukázkovým příkladem pro lekce outdoorové fyziky. A taky vděčným námětem historek, které budou ratolesti vyprávět vrstevníkům.
A co recepty na výlety s dětmi? Najdete je v Outdoorové kuchařce. A tady jeden k ochutnání.
Suroviny
4 menší pstruzi
1 silnostěnná paprika
2 citrony
8 snítek tymiánu
4 stroužky česneku
pečící papír
alobal
sůl
Postup
- Seženeme ryby. Pak rozděláme oheň a udržujeme jej tak, abychom měli hodně řeřavých uhlíků.
- Ryby očistíme, papriku omyjeme a rozkrájíme na větší proužky.
Dovnitř ryby vložíme oloupané stroužky česneku rozkrojené napůl, plátky citronu a po dvou snítkách tymiánu nebo nějakého divokého býlí. Potom rybu nejprve zavineme do pečícího papíru a potom do alobalu.
Rozhrábneme uhlíky a na spodní vrstvu vložíme alobalové balíčky spoji vzhůru zároveň tak, aby byly ze všech stran obklopeny horkým. Potom zahrábneme shora a necháme dělat dvacet minut.