Sušíme na trek

Sušené věci jsou skvělé v mnoha ohledech: jsou trvanlivé, mají minimální váhu, zároveň je chuť v nich maximálně koncentrovaná a tak jich není třeba velké množství. Navíc si zachovávají velkou část své výživové hodnoty, což je v poměru k nízké váze fantastické hlavně v případě masa. Nedoporučuji pouze suroviny, kde je sušení neúměrně dlouhé – třeba zmíněný vývar. Nebo pak ty, jejichž protějšek v obchodech je s ohledem na vynaložené úsilí jednoznačně výhodnější – to je třeba případ bramborové kaše.



Sušení je jednou z nejstarších metod uchování potravin v historii lidstva, využívali ho už dávní nomádi na svých cestách, kteří na slunci dehydrovali bobule nebo maso.
Dneska jdeme spíš cestou techniky: kromě sušičky se dají použít i kamna, radiátor nebo trouba: mají oldschoolový půvab a pěkně provoní pokoje. A pokud mají být efektivní, můžete postavit konstrukci se sušícími pláty nad kamna a zvýšit tak množství souběžně sušeného ovoce nebo zeleniny, případně plata zavěsit na hák od stropu.
Bezpochyby nejelegantnějším řešením pro sušení čehokoliv zůstává sušička. Na trhu je množství modelů, od jednoduchých až po ty s možností přepínat mezi horkovzdušným a infračerveným sušením, jehož efekt na potraviny je dosti podobný slunečním paprskům Výhody sušiček jsou nabíledni: celkem rychle a rovnoměrně sušíte poměrně velké množství žádaného materiálu. Nemusíte nic otáčet, cirkulace vzduchu nebo infračervené záření to obstará za vás.
Sušičky mají taky blbuvzdorné pojistky, které zabrání samovznícením a podobným domácím katastrofám.
Kromě sušičky na dehydratování potravin ve větším měřítku potřebujete ještě pár drobností: škrabky na nože, jimiž vykrouháte ze zeleniny tenké plátky, ostré nože se osvědčí při přípravě sušeného masa. Přípravu kaše nebo instantního domácího humusu vám zase usnadní mixér. A to nejen při mixování kaše do jemna, ale také při rozbíjení usušené krusty na prášek.
Skladování sušených potravin hodně závisí na konkrétním druhu. Obecně můžu nejvíc doporučit chladné a tmavší místo jako je špajz. Z nádob jsou potom nejlepší skleněné, případně plastikové.
Většina ovoce a zeleniny v dehydrovaném stavu vydrží poměrně dlouho, je proto nejlevnější je připravit v sezoně, kdy stojí nejméně.

Ovoce sušíme nakrájené na plátky, výjimku v tomhle ohledu tvoří peckoviny, jako švestky, meruňky či broskve, které je nejlepší dát na rošt jen rozpůlené a slupkou dolů. V případě zeleniny pak stojíme před dilematem, zda ji sušit syrovou nebo krátce orestovat na olivovém oleji a teprve potom dehydratovat. První varianta se hodí pro všechny druhy kořenové zeleniny včetně pastiňáku a celeru, restování pak pro cukety, lilky a další druhy, které jsou hůře stravitelné v syrovém stavu.
Některým typům zeleniny sušení vysloveně suší, z řepy nebo mrkve vzniknou chutné sladké chipsy, vynikající je na chuť třeba i silnostěnná paprika. Velmi příjemné aroma mají týden dva po usušení malé kapustičky, pak ale bohužel postupně hořknou.
Sušení obvykle ovoce i zeleninu trochu vyšisuje, pokud chcete zachovat výraznější barvy, pomáhá plátky před dehydratací krátce ponořit do vody s citronovou šťávou. Ještě větší estéti se možná pustí i do loupání ovoce, ale to moc nedoporučuji – je to jenom práce navíc a žádný praktický efekt nemá.
Když se pustíte do sušení masa, existuje hned několik způsobů, jak dosáhnout chutného výsledku. Buď na začátku maso krátce opečete a okořeníte a pak teprve dáte sušit nebo sušíte syrové. To potom, když je skoro usušené, dáte na dvě hodiny marinovat do ochuceného oleje a pak dosušíte. Druhá alternativa je o fous delší, ale připadá mi vláčnější.
Bílé maso jako kuřecí nedoporučuji dehydratovat vůbec, je dost suché samo o sobě a kuřecí jerky je dost trupelnaté. Když už byste trvali na drůbeži, běžte do krůty.
Náhražky masa jako tofu můžete zkusit prohnat sušičkou též, bohužel dost dlouhá je v tomhle případě rehydratace a chuť není žádný zázrak. Asi je lepší zkusit nějaké trvanlivé tofu z obchodu – byť nebude tak skladné.
Při sušení se snažte spolu sušit věci tak, aby se navzájem neodvařily odlišnými odéry. Nejjednodušší je naplnit sušičku vždycky jednou surovinou nebo aspoň druhy podobnými. Třeba hovězí maso vydává dost výrazné aroma, které můžou ochotně natáhnou bylinky či houby.
Nejedna sušená potravina je velmi chutná i bez toho, aniž by se rehydratovala. Chřoupání sušeného sýra, zeleniny nebo masa může být alternativou pro momenty, kdy střečkuje vařič a nemáte horkou vodu. A nebo je můžete použít jako slaný snack místo müsli tyčinky.
Konkrétní časy a trvanivost sušených ingrediencí od míchaných vajec, přes ryby až po maso a různé druhy zeleniny najdete v Outdoorové kuchařce.